Tips: Så väljer du rätt städfirma

Sedan RUT-avdraget infördes har städbranschen boomat enormt. Städföretaget har växt upp som svampar en lagom fuktig höst. Detta gör att kvaliteten varierar kraftigt, och det är inte alltid lätt att hitta guldkornen i den stora mängden bolag som finns på marknaden idag.  Här bjuder vi på några tips som kan hjälpa dig att hitta ett bra städbolag.

  • Vad är viktigt för just dig?

Innan du bestämmer dig för vilken städfirma som är bäst för dig, tänk noga igenom vad det är du behöver och vad du prioriterar. Är städbolaget miljöinriktat? Har medarbetarna kollektivavtal? Vill du att de ska ha en bra säkerhetspolicy? Om du ska släppa in städpersonal i ditt hem så är det viktigt att det handlar om kompetent personal, men också att det finns integritet och att du kan lita att allt går rätt till.

  • Referenser och recensioner

Att hitta referenser och betyg på städbolag har blivit betydligt lättare med internets ankomst. Sociala medier är ett sätt, kolla på offertsidor och genom att googla. Kolla också upp företagets reklamationer, man kan lära sig mycket genom att titta på hur de reagerar på dessa. Städbolag som bara har positiva recensioner bör du se upp med, många har satt i system att fejka recensioner för att få fler kunder.

  • Provstädning

Ska du anlita ett städbolag för ett löpande städavtal? Då rekommenderar vi starkt att du kör en provstädning innan du skriver på avtalet. Det är bra, inte minst om du vill kolla personkemin samtidigt som kvaliteten. Man bör inte lita på magkänslan fullt ut, men den kan ofta vara till god hjälp. Som sagt,släpper man in okända i hemmet så vill man känna tillit.

  • Inte för billigt

Priserna varierar i städbranschen. Även om det kan vara bra att hitta prisvärda alternativ så kan det vara bra att inte gå till de allra billigaste. Är det för billigt för att vara sant så är det ofta för bra för att vara sant. Betalar företaget skatter, moms och sociala avgifter i skälig mängd?  Misstänker du att det är något som inte stämmer med företaget, dra öronen åt dig.

  • Kolla upp försäkringar

Det är lätt hänt att olyckan är framme. Därför är det mycket viktigt att företaget du anlitar är ansvarsförsäkrat. För att du ska känna dig trygg om något  skulle inträffa med den exklusiva vasen, det fina porslinet eller om du får onormalt slitage hemmet är tryggheten i en ansvarsförsäkring guld värd.

  • Skriv ordentliga avtal innan uppdraget startar.

Vad som ska ingå i ett städuppdrag är inte så självklart som man kan tro. Vissa prioriterar fönsterputsning, andra rena och fräscha ytor i köket. För att det inte ska uppstå missförstånd är det viktigt att komma överens om vad som ska gälla redan på ett tidigt stadium. Se till att även få med vad som bör prioriteras om tiden blir knapp. Se till att ha ordentliga checklistor.

  • Garantier

Kolla upp om ditt städbolag har en så kallad nöjd kund-garanti. Hur länge gäller den? Hur snabbt kan eventuella problem åtgärdas? Det kan vara bra att veta, inte minst om det handlar om flyttstädning, då det är extra viktigt att allt är klart vid en viss tidpunkt.

Vill du veta mer om städning och städbranschen? Då har du kommit rätt. Här på bäststäd.se bjuder vi på information och tips om allt som gäller städning. Både du som vill sköta städningen själv och du som är intresserad av städhjälp kommer att ha mycket att hämta här. Vi hjälper dig att hålla dammråttorna borta.