Blir det riktigt rent med robotdammsugare?

Blir det riktigt rent med robotdammsugare – är det värt att ta kostnaden eller ska man även fortsatt köra på med den vanliga dammsugaren? Drömmen om maskiner som sköter våra hem är äntligen här. Förvisso så kanske det finns några år kvar innan vi människor kan lägga oss på sofflocket och vila ut på riktigt, men det har trots allt hänt en hel del under senare år. Dels i form av robotdammsugaren och dels i form av robotgräsklipparen. Här kan vi direkt säga att den senare visat sig fungera lite bättre än den förra. Men, det är heller inte så att en robotdammsugare är värdelös. Långt därifrån.

Jämför man de tidiga versionerna och modellerna med dagens så ser man en tydlig skillnad. Dagens robotdammsugare är mer sofistikerade – de kan exempelvis navigera med hjälp av sensorer eller kameror – mer energisnåla, bättre på att suga damm och låter mindre. De första modellerna levde om, de var enkelspåriga och körde mest omkring på måfå, de städade sämre och så vidare. Dessutom gjorde deras form att de hade svårt att komma åt överallt, i synnerhet längs kanter och vid hörn.

Numera så finns det all anledning att snegla mot robotdammsugare – men vi skulle dock inte lägga den vanliga dammsugaren åt sidan riktigt ännu. En kombination av dessa är allra bäst än så länge.

Robotdammsugaren gör grovjobbet

När du behöver en sopmaskin

En robotdammsugare trivs bäst på hårda golv och hårdare ytor. Det finns ganska tuffa krav vad gäller exempelvis sugförmåga då man ser på vanliga dammsugare. Dessa krav finns inte på robotmodellerna. Det innebär att om man ser till ett hårdare underlag så ska minimikravet vara att en dammsugare klarar av att suga upp 98 % av dammet på en hård yta. För en robotdammsugare så brukar man säga att 97 % är absolut max. Det ger också en ganska tydlig fingervisning av vilken kapacitet man kan förvänta sig.

Gällande mjuka underlag – mattor exempelvis – så är skillnaden än mer påtaglig. Här kan du förvänta dig att en robotdammsugare klarar av mellan 61-93% av allt damm. En vanlig dammsugare däremot – den ska klara minst 91% för att få A-klassas.

Fördelar med en robotdammsugare

Att välja en robotdammsugare kommer att underlätta i din vardag. Du kommer att få dammsuga och städa mer sällan och du kommer att slippa gå omkring med krökt rygg i jakt på damm. Det positiva är att den sköter sig själv. Något som konkret innebär att du så således alltid kan mötas av ett relativt välstädad hem. Det är naturligtvis positivt, men du kan inte förlita dig helt på din robotdammsugare utan du bör nog räkna denna som ett bra komplement som underlättar din städning och som gör denna mindre intensiv. Du kommer även fortsatt att få dammsuga och torka dina golv.

Tänk även på att underlätta för din robotdammsugare. Trösklar, mattkanter, sladdar och möbler är en fiende för många modeller. Det innebär att det mer bohemiska hemmet kan vara svårare att städa än ett spartanskt inrett sådant. Genom att plocka undan och skapa en fri väg för robotdammsugaren så får man också en bättre effekt. Vi ska även säga följande: med tanke på hur snabbt utvecklingen gått hittills så är det inte speciellt vågat att tro att de framtida versionerna kommer att vara överlägsna de man ser idag. Att vila på hanen i några år kan således vara en sundare idé. Det är troligt att du kommer att få väldigt mycket mer för pengarna då och kanske helt kan skrota din gamla dammsugare till förmån för robotvarianten.

Har man det riktigt smutsigt, kan man kanske behöva använda sig ev en riktig sopmaskin. Här kan du läsa mer om sopmaskiner: https://www.sopmaskin.nu.

30 Sep 2019

Vill du veta mer om städning och städbranschen? Då har du kommit rätt. Här på bäststäd.se bjuder vi på information och tips om allt som gäller städning. Både du som vill sköta städningen själv och du som är intresserad av städhjälp kommer att ha mycket att hämta här. Vi hjälper dig att hålla dammråttorna borta.