Så får du en prisvärd flyttstädning

Att ta hjälp med städningen vid flytt har blivit vanligare de senaste åren, inte minst tack vare det generösa RUT-avdraget som man har rätt att utnyttja till flyttstädning och även till flyttjänster. Det finns få skäl att slita på egen hand när man ändå har fullt upp med andra flyttbestyr och det är få privatpersoner som vet exakt vad som krävs för att få en flyttstädning godkänd. Det är ett stort antal steg som måste hinnas med, ofta på några få timmar, innan slutbesiktningen ska göras.

Vill du slippa extra stress i samband med en flytt rekommenderas det därför att du tar hjälp av en bra städfirma som specialiserar sig på flyttstäd. Men hur hittar man rätt där ute på marknaden?

Välj en firma som är specialist på flyttstädning

Som nämnt i föregående stycke så är det viktigt att välja en städfirma som verkligen kan det här med flyttstäd. Många städfirmor sysslar med hemstädning och har bra rutiner för det, men det är långt ifrån alla som har koll på flyttstädning och hur man utför den på utsatt tid.

Anlitar du en proffsfirma så skickar de i regel ut minst två städare som utför jobbet snabbt och smidigt. Se även till att välja ett företag som ger dig garanti på att de åtgärdar eventuella brister i direkt anslutning till städningen om det skulle finnas något att anmärka på. Poängen är ju att du ska få en städning där städbesiktningen godkänns direkt av hyresvärden eller nästa ägare.

Se till att de följer gällande regler

Det finns riktlinjer från exempelvis Mäklarsamfundet kring vad som ska ingå i en flyttstädning. Säljer du din bostad själv så brukar dessa riktlinjer vara de som gäller. Bor du däremot i en hyresrätt så kan det vara så att din hyresvärd har specifika villkor. Hör efter med dem vad som ska vara utfört så att du kan informera din städfirma om krav och önskemål i förväg.

Välj till extratjänster vid behov

Det är inte alla städfirmor som inkluderar moment såsom fönsterputs eller städning av förråd i sitt standardpaket för flyttstäd. Hör noga efter vad som ingår och lägg till tjänster vid behov. Utrymmen som källare och vind måste ju också städas ordentligt för att nästkommande ägare eller hyresgäst ska kunna ta över utan att behöva ägna sig åt städning först.

Ta en titt på recensioner

Recensionssidor kan hjälpa dig att välja rätt, men var kritisk till det som du läser. Det händer att städföretag låter vänner och bekanta skriva överdrivet positiva recensioner av städningen och även - tråkigt nog - att vissa skriver falska omdömen om andra för att svartmåla dem och själv kunna norpa åt sig större marknadsandelar. Om du ser recensioner med samma text som upprepas eller av samma användare på flera olika ställen kan du utgå ifrån att det är fejk.

Ett bättre sätt att hitta en bra leverantör kan vara att höra efter med vänner och bekanta. Är det ett bra företag så har någon du känner troligtvis hört talas om dem eller anlitat dem tidigare.

Stirra dig inte blind på priset

En annan viktig faktor att tänka på är att billigast sällan är bäst. Alldeles för många städföretag sysslar med lockpriser som innebär att de antingen inte lever upp till en tillräckligt hög kvalitet eller att det tillkommer extrakostnader som först inte redovisas.

Se till att välja en leverantör som erbjuder en tydlig offert och att priset ger de anställda en skälig timlön. Det sammantaget med att du väljer en aktör som har funnits på marknaden ett tag och rekommenderas av ett flertal kunder gör att du kommer att få en prisvärd flyttstädning.

12 Jul 2019

Vill du veta mer om städning och städbranschen? Då har du kommit rätt. Här på bäststäd.se bjuder vi på information och tips om allt som gäller städning. Både du som vill sköta städningen själv och du som är intresserad av städhjälp kommer att ha mycket att hämta här. Vi hjälper dig att hålla dammråttorna borta.