Så städar du miljövänligt

Hur gör man för att städa utan att använda miljöfarliga kemikalier? Det finns mycket man kan göra för att skona miljön, här följer en snabb genomgång. Satsa hårt på miljömärkta städprodukter. Det innebär att du skonar miljön och din familj från onödiga kemikalier. Dessutom bidrar du till att styra handeln till att ha ett mer miljövänligt utbud. Bra Miljöval och Svanen är två märkningar som är bra att kolla efter. Såpa är ett annat hett tips för den som vill skona miljön. Denna klassiker innehåller inget gift och klarar massor av utmaningar i både badrum och kök. Brända kastruller, smutsiga spisar och diskbänkar – såpa klarar det mesta.

Så hittar du giftfria rengöringsmedel

Försök att hitta giftfria och och miljövänliga fönsterputsmedel. Många märken innehåller en hel del kemikalier, därför är det extra viktigt att välja rätt. Annars kan du putsa fönstren som professionella putsare: med en trasa och miljömärkt diskmedel. Fula ränder går att torka bort med tidningspapper. När du ska damma är det bra att undvika vissa mikrofibertrasor, som ofta är gjorda av fleece och därför släpper ut mycket mikroplaster som hamnar i havet och på åkrarna. Vi rekommenderar därför att du dammar med en klassisk dammvippa, ett mycket mer miljösmart alternativ.

Så bleker du kläder

Allvarlig varningsflagga för klorin! Det är mycket dåligt ur miljösynpunkt eftersom det är giftigt för fiskar och andra vattenlevande varelser. Det finns massor av alternativ till klorin. När du ska bleka något rekommenderar vi bleksalt, ska du få bort kalkavlagringar så rekommenderar vi ättika eller citronsyra. Vi avråder från bakteriedödande medel, eftersom bakterier i de flesta fall inte är farliga utan bra för hälsan.

Kom ihåg att du även påverkar långsiktigt genom att välja miljövänliga städprodukter. Ju färre som köper giftiga produkter, desto större blir incitamentet för handeln att marknadsföra miljövänligt. Ett flertal miljöfarliga produkter har redan försvunnit från marknaden tack vare denna konsumentmakt.

26 Mar 2019

Vill du veta mer om städning och städbranschen? Då har du kommit rätt. Här på bäststäd.se bjuder vi på information och tips om allt som gäller städning. Både du som vill sköta städningen själv och du som är intresserad av städhjälp kommer att ha mycket att hämta här. Vi hjälper dig att hålla dammråttorna borta.